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LOCAL GOVERNMENT PENSION APPEAL

SUPERANNUATION ACT 1972

LOCAL GOVERNMENT PENSION SCHEME REGULATIONS 1995 (the 1995 regulations)

LOCAL GOVERNMENT PENSION SCHEME REGULATIONS 1997 (the 1997 regulations)
1. I refer to your letter of 20 May 2000 in which you appeal (under regulation 102 of the 1997 regulations) to the Secretary of State for the Environment, Transport and the Regions against the decision of Mr XXX, the Appointed Person in relation to your local government pension scheme (LGPS) dispute with XXX (the council).

2. The Appointed Person upheld the council’s decision that overtime you worked before you were ceased employment was not contractual and therefore not pensionable.

3. The question for decision: The question for decision by the Secretary of State is whether the payments you received for overtime from April 1996 until you ceased employment on 30 September 1997 count as remuneration for the purposes of the 1995 regulations.

4. Secretary of State’s decision: The Secretary of State has taken into account the appropriate regulations.  He finds that the payments you received for overtime from April 1996 until you ceased employment on 30 September 1997 were remuneration for the purposes of the 1995 regulations.  

5. The Secretary of State upholds your appeal and his decision replaces that made by the Appointed Person.  His reasons and the regulatory provisions which he considers apply in your case are set out in the annex to this letter, which forms an integral part of this decision.  

6. The Secretary of State is acting judicially and has no power to modify the way the regulatory provisions apply to the facts of the case.  Having made his decision he has no power to alter it and his officials cannot enter into correspondence or discuss the case further.  The decision is binding and can only be overturned by a judgement of the High Court or the Pensions Ombudsman.

7. This completes the second stage of the internal dispute resolution procedure.  The Pensions Advisory Service (OPAS) is available to assist members and beneficiaries in connection with difficulties which they have failed to resolve.  Their address is 11 Belgrave Road, London, SW1V 1RB (telephone number 020 7233 8080).

8. The Pensions Ombudsman may investigate and determine any complaint of maladministration or any dispute of fact or law in relation to the LGPS made or referred in accordance with the Pension Schemes Act 1993.  His address is 11 Belgrave Road, London, SW1V 1RB (telephone number 020 7834 9144).

EVIDENCE RECEIVED

1. The following evidence has been received and taken into account:

(a) from you: letters dated
 20 May (with enclosures), 8 June, 1 July, 12 August and 28 September 2000;

(b) from the Appointed Person: letter dated 15 June 2000 (with enclosures: all copied to you with the Department’s letter of 20 June); and

(c) from the council: e-mailed letter dated 15 August 2000.
REGULATIONS CONSIDERED AND REASONS FOR DECISION

2. From the evidence submitted the following relevant points have been noted: 

(a) you were employed by the council as a Senior Mechanical Engineer;

(b) in April 1996 you were transferred to the Engineers/Technical Services Department to work as an Engineer’s Representative Assistant on Contract 6 of the XXX Improvement Scheme working significantly more hours than your standard 37 per week, in consequence of the Contractors working patterns;

(c) you were paid overtime for hours in excess of 37 per week; 

(d) no pension contributions were deducted on your overtime payments;

(e) you retired on 30 September 2000; and

(f) your final pay on which your pension was based did not include overtime payments.

Contentions

3.
The Secretary of State has considered all the representations and evidence.  Your case in summary is that the overtime was contractual because you were instructed to work it and no other engineer could in practice have done so instead.  The council maintain that your overtime was not contractual; their contentions are set out in their various letters and memos dating from 29 April 1997 through to 18 November 1999.  Of all their correspondence, the three apparently in existence at the particular time (that is, when you worked overtime and until retirement  and the point at which the council made their initial decision) were their letter of 29 April 1997, their memo dated 13 May 1997 and a handwritten message dated 25 July.

4.
The Appointed Person found that no formal contract of employment appeared to exist but the job description of your former post which gave a broad outline of your duties, did not indicate that there was a requirement to work overtime as part of the duties of your post. The council had indicated that if you did not wish to work overtime it would have been offered to another Assistant Engineer and no punitive sanction would have been applied.  He determined that your overtime payments were not pensionable.

Regulations

5 The Secretary of State in reaching his decision has had regard to the regulations which, in his view, apply.  When you retired the 1995 regulations applied.  The level of pension depended on your pensionable pay (pensionable remuneration) in your last year of employment with the council.  This was calculated by reference to regulation D1.  This in turn referred to “remuneration” which was defined in regulation C2.  The definition specifically excluded “payments for non-contractual overtime”.  The issue to be resolved is whether payments for overtime were contractual or non-contractual for the purposes of the 1995 regulations. 

Secretary of State’s views
6. The Secretary of State takes the view that, for the purposes of the 1995 regulations, contractual overtime is work which is required under the terms of or to fulfil the person’s contract of employment, that is where failure or refusal to carry out the work would result in a breach of contract which could result in disciplinary action being taken.

7. The Secretary of State notes the definitions of contractual overtime on which the council rely for example in their letters of 29 April 1997, 5 February 1999 and 13 May 1999 and their memo of 29 January 1998. The council make some play of the definition that overtime  “must be offered by an employer and must be worked by the employee”. The council maintain in their memo of 29 January 1998 and other correspondence that your manager did not have to offer you overtime and you did not have to work it.  The Secretary of State’s view of what constitutes contractual overtime for the purposes of the regulations is that which he has set out above and consistently held in a number of previous appeal decisions.  Although the two definitions were not produced to serve the same purposes he does not find them inconsistent.  

8. The Secretary of State notes that there is no written contract of employment.  Thus it cannot be referred to to resolve the issue.  However, contractual terms are not restricted to those specified in a documented contract.  The Secretary of State regards the performance of duties, or other action required by the employer, that must be undertaken by an employee to meet the requirements of his post, such that if he refuses to carry them out may be liable to disciplinary measures, as being necessary to fulfil the contract of employment.  Accordingly he considers it relevant to have regard to other documentation available while you were employed in determining your contractual terms.   

9. The council in their letter of 13 May 1999 refer to “the fact that there was a need to work overtime to support the contract” (that is, the contract with XXX).  This must mean overtime had to be worked.  Although this post-dates your employment, the Secretary of State believes this is generally supported by the large body of evidence submitted.  It does not mean that you were contractually required to work the necessary overtime.  In the same letter the council say you were “requested” to work overtime.  This implies that you had a choice whether or not to do so.  If so, the overtime would be voluntary.  This is however at odds with the memo from XXX, (Group Leader, sewers and drains) of the council dated 13 May 1997 which says “I confirm this overtime is required as part of [your] current duties involved in the supervision on site of a construction project”.  The word “required”, in its normal English usage, means it was ordered, demanded, or imperative.  In other words it was compulsory; you had no option but to perform it.  The Secretary of State would find it difficult to understand that council could argue that it had any other meaning.  This letter was sent in response to a specific query raised on your behalf by UNISON whether your overtime was “being worked as part of a contract; that is it is obligatory for the employer to provide and the employee to work the overtime”, at the time you were employed in the post in question. In their later memo dated 1 February 1999 the council refer to their letter and maintain that the statement “was true”.

10. The council’s letter to you dated 29 April 1997 said that “in your circumstances, your overtime is related to a current operational need rather than a foreseeable contractual circumstance and thus your RE/VR payment would be based on your basic salary figure”.  This letter might be argued to imply your overtime was non-contractual but the Secretary of State does not find it clear cut.  In any case it was issued specifically in the context of a redundancy calculation which is not the same as an LGPS pension, and it pre-dated the later clear statement in Mr XXX’ letter of 13 May 1997.  Furthermore, the Secretary of State does not find anything in the 1995 regulations or the definition quoted by the council in that letter which restricts contractual overtime to a foreseeable circumstance and excludes a current operational need. 

11. The council’s handwritten message dated 25 July [1997] says that the overtime should not be superannuable as it would set a precedent and cause problems among other employees who work overtime.  Whether or not payments are pensionable depends on the strict statutory requirements of the regulations and on no other considerations.  A decision under the regulations does of course only apply in relation to the individual to whom it is notified and in the particular circumstances of his case.

12. The council have argued that you would not have been disciplined if you had refused to work overtime.  However, this statement was made in hindsight; there is no evidence any such understanding was given to you at the time.  In any case, the question is not whether you would, but whether you could (that is, would have been liable to) have been disciplined. The Secretary of State takes the view that if the overtime was indeed required as part of your duties, you would have been liable to the normal disciplinary measures for failing to carry out the requirements of your job if you had refused to work it.  In his view it would then be contractual overtime.

13. The Secretary of State notes that the council have made various contentions about your levels of overtime not being consistent or regular.  There is no requirement in the regulations that overtime must be consistent or regular to be contractual.  

14. The council have made the points that no contributions were deducted and that you did not attempt to have the payments counted as pensionable at the time.  The deduction of contributions follows from the decision on what constitutes remuneration, not the other way around.  Whether or not you sought to have the payments made pensionable cannot alter the requirements of the regulations (although you clearly did seek to have them so counted before you retired).

15. The Secretary of State draws the conclusions from the evidence that, in order to meet the council’s contractual commitment to the project, overtime was needed. Your duties were as Engineer’s Representative Assistant on that project.  You worked overtime related to the contractor’s hours on the project.  The council confirmed that “this overtime [being worked by Mr XXX] is required as part of his current duties”.  The Secretary of State believes this shows that the council had to offer overtime, and that you had to work it.   It is his view that your overtime was required to fulfil your contract of employment in the sense outlined above.  It was therefore contractual overtime for the purposes of the regulations and constituted remuneration; subject to the payment of contributions it is therefore part of your pensionable remuneration.


