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Dear Siobhan,
The draft Local Government Pension Scheme (Amendment) Regulations 2010
Thank you for your letter of 18 September 2009 seeking comments on the above draft regulations. My comments are set out below:

Regulation 3
In regulation 16(1) amend “local government pension scheme employment” to “local government employment” as the latter is defined in Schedule 1 of the LGPS (Administration) Regulations 2008, whereas “local government pension scheme employment” is not.

Regulation 4
This sets out the amendments necessary to provide a protected age 60 Normal Retirement Age and an age 50 earliest retirement age.

Draft regulation 16A(3) should read “Regulation 30(2) and shall not apply to such a person and the words “may, with his employer’s consent, be paid” in regulation 18(1) shall, in relation to such a person, be amended to read “shall be paid”. This is to reflect the provisions as set out in rule D.1A of the PCSPS Rules.
Draft regulation 16A(5) should read “The age 50 protections (paragraph (1)(b)) and the removal of the need for employer consent for payment of flexible retirement benefits (paragraph (3)) shall only apply if the person was an active member of the Principal Civil Service Pension Scheme immediately before 6th April 2006 or was otherwise covered by rule D.3(3) of the PCSPS Rules”. 
The protections afforded by draft regulation 16A raise a number of general questions:

i) I assume that the cost of ARCs in the LGPS are predicated on an NRD of 65. Therefore, will separate ARC factors have to be produced for the transferring LSC staff who will have a protected NRD of 60 and who wish to take out an ARC contract under the LGPS?

ii) Will the fact that the transferring LSC staff have a protected NRD of 60 require the issue of different transfer in and out factors (to cater for any cases of such members who also wish to transfer into the LGPS any other pension rights they may have, or who subsequently wish to transfer pension rights out of the LGPS or to another LGPS Fund)?

iii) Will the fact that the transferring LSC staff have a protected NRD of 60 require the issue of different actuarial reduction factors? Or, as has happened in some previous transfers, should the LGPS apply the PCSPS early retirement factors to any tranferees who voluntarily retire / take flexible retirement prior to age 60?

iv) Should the protected NRD of age 60 be lost if the member subsequently ceases the employment, rejoins the LGPS and decides to aggregate membership? 

Regulation 6
See comments (ii) and (iii) above (as they affect the transfer of any LSC staff involved in a transfer into the LGPS involving less than 10 members of staff
). 

Regulation 8

With regard to paragraph 3 of Part 3 of Schedule 4, will there always be 10 or more cases involved in the transfer resulting in the need for a bulk transfer to be agreed between the Funds’ actuaries? If in any individual case there are less than 10 transferees involved, how would a transfer be calculated in respect of a pensioner member?

Also, given that in the circumstances set out in the new Part 3 of Schedule 4 the scheme members would have no choice over the transfer, paragraph 3 of Part 3 will need to disapply regulation 86(1)(c) of the Administration Regulations.
General questions concerning the LSC transfers
How should any ARCs and AVCs paid by transferring members be dealt with?Given that this is a compulsory transfer, should:

i) a member paying ARCs be permitted to continue with the ARC contract under the PCSPS terms? Or should the CETV of the ARC be used to purchase a Club or a non-Club service credit in the LGPS with the member, if they so wish, being able to take out a new ARC contract on the LGPS terms, based on their current age?
ii) a member paying AVCs be permitted to transfer the AVC pot to the LGPS AVC provision or should the standard LGPS rules be applied such that the AVC pot can only be used to purchase a service credit in the LGPS?

The draft Amendment Regulations make no mention of the compensation and injury provisions to be applied to the transferring staff. Will the standard local government provisions apply or will the PCSPS provisions TUPE across? If the latter, the draft Amendment Regulations will need to cover this and, if necessary, amend the Local Government (Discretionary Payments) Regulations 1996 and the Local Government (Early Termination of Employment) (Discretionary Compensation) (England and Wales) Regulations 2006.   

General comments concerning the LSC transfers    
Whilst we understand that, due to TUPE, it is necessary to protect the transferring employees’ earliest retirement age as age 50 (provided they were in the PCSPS on 5th April 2006), it produces the rather bizarre situation that a very small number of members will have a protected age of 50, whereas local government employees who were members of the LGPS on 5th April 2006 will cease to have age 50 protection from April 2010.

Furthermore, although we appreciate that giving the transferees a standard Normal Retirement Age of 65 with a compensating adjustment to the service credit might only compensate for the change in NRD in relation to accrued service, rather than accrued and future service, the retention of a protected age 60 NRD simply adds further complexity to the Scheme (such as the need to amend the pensions administration software for benefit calculation routines and the production of Annual Benefit Statements, etc). 

There will inevitably be many more machinery of government changes over the coming years. If the solution being proposed for the LSC transfer (i.e. that of amending the LGPS to build in various protections) is adopted for all future transfers, this will inevitably lead to a far more complex and administratively costly scheme. We would ask that, for the future, the government considers assessing whether there are any simpler solutions to this thorny issue e.g. buying out rights/protections, enabling staff to remain in their existing scheme, having a single administering authority to administer the benefits for all protected members, having a single public sector scheme, etc. We would be happy to work with the government to consider the potential options.
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Yours sincerely

Terry Edwards
Head of Pensions
� If there are any cases where the transfer to an authority will affect less than 10 staff.
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