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Dear 

LOCAL GOVERNMENT PENSION SCHEME APPEAL
SUPERANNUATION ACT 1972

LOCAL GOVERNMENT SUPERANNUATION REGULATIONS 1986 (the 1986 regulations)

LOCAL GOVERNMENT PENSION SCHEME REGULATIONS 1995 (the 1995 regulations)

LOCAL GOVERNMENT PENSION SCHEME REGULATIONS 1997 (the 1997 regulations)

LOCAL GOVERNMENT PENSION SCHEME (TRANSITIONAL PROVISIONS) REGULATIONS 1997 (the transitional regulations)

1 I refer to your letter dated 8 June 2002 in which you appeal (under regulation 102 of the 1997 regulations) to the Secretary of State, against the decision of Mr #, the Appointed Person, in relation to your local government pension scheme (LGPS) dispute with # County Council (the council).

2 The Appointed Person found “None of the transitional or savings provisions in the various regulations provide for a measure of protection against being unable to count the part-time buy back at calendar length for the purposes of determining qualification under the ’85 year’ rule, as such a benefit did not exist in the regulations until 1 April 1998, when the 1997 Regulations came into force.... the administering authority has acted in accordance with the relevant regulations ...”

3 The question for decision:  The question for decision by the Secretary of State is whether your local government service prior to 1 April 1986 counts at calendar length.

4 The Secretary of State’s decision:  The Secretary of State finds that you are entitled to count your local government service before 1 April 1986 at calendar length for the purposes of determining entitlement to benefits. 

5
The Secretary of State upholds your appeal. His decision replaces that made by the Appointed Person.  The Secretary of State is acting judicially and has no power to modify the way the regulations apply to the facts of the case.  Having made his decision he has no power to alter it and his officials cannot discuss the case further or enter into any further correspondence with you about the decision.  The decision is binding and can only be overturned by a judgement of the High Court or the Pensions Ombudsman.

6
This completes the second stage of the internal dispute resolution procedure.  The Pensions Advisory Service (OPAS) is available to assist members and beneficiaries in connection with difficulties they have failed to resolve.  Their address is 11 Belgrave Road, London SW1V 1RB (telephone 0845 6012 923).

7
The Pensions Ombudsman may investigate and determine any complaint of maladministration or any dispute of fact or law made or referred in accordance with the Pension Schemes Act 1993.  His address is 11 Belgrave Road, London SW1V 1RB (telephone 020 7834 9144).

8
Copies of this letter have been sent to the Appointed Person and the council.

Yours faithfully

B Town

Appeals Decision Officer

ANNEX TO LETTER REFERENCE LGR 116/2/141

SECRETARY OF STATE’S POWERS

1 The Secretary of State’s powers under regulations 102 and 103 of the 1997 regulations are to reconsider the original disagreement referred to the Appointed Person under regulation 100.  The Secretary of State has no powers to direct the council to act outside the provisions of the regulations governing the LGPS.

EVIDENCE RECEIVED

2 The following evidence has been received and taken into account:

a) from you:  letter dated 8 June 2002 (with enclosures); and

b) from the Appointed Person:  letter dated 27 June 2002 (enclosing copies of the documents considered by him) (copied to you with the department’s letter of 4 July 2002).

REGULATIONS CONSIDERED AND REASONS FOR DECISION

3 From the evidence received the following points have been noted:

a) your date of birth is 15 September 1943;

b) you are employed by ##  Probation Service;

c) you are a member of the LGPS; 

d) you explain that you have always (apart from a six month period) worked part-time;

e) since 1974 you have worked continuously for local councils;

f) you are currently buying back a period of part-time LGPS membership from 9 September 1974 to 31 March 1986;

g) you applied for early retirement under the 85 year rule;

h) the council advised you that the period of part-time buy back membership only equates to 7 years 68 days at full calendar length and you therefore did not meet the requirements of the 85 year rule;

i) on 27 February 2002 you appealed to the Appointed Person;

j) on 30 May 2002 the Appointed Person issued his decision.

4 You explain that you had been hoping to retire early under the Local Government 85 Year Rule, but because the ‘bought back’ pension from 1974-1986 is calculated pro-rata, rather than on calendar length, this is not possible.  You further explain that since 1974, apart from a 6 month period, you have always worked part-time.  You explain that you are currently buying back pension from 9 September 1974 to 31 March 1986 – a total of 11 years 204 days.  You understand that this period only equates (pro rata) to 7 years and 68 days. You contend that it was not possible to pay into the pension scheme in 1974 and having now bought back that time you would have thought that you would be eligible to retire under the 85 year rule.  You consider this is discrimination against part-time workers.

5 The Appointed Person found “Regulations B14(1)(g) and paragraph 6 of Schedule C6 of the 1995 Regulations state that a person who has made payments under Regulation C7A of the 1986 Regulations is entitled to count an additional period of membership in whole time service at the appropriate proportion of the calendar length being purchased... None of the transitional or savings provisions in the various regulations provide for a measure of protection against being unable to count the part-time buy back at calendar length for the purposes of determining qualification under the ’85 year’ rule, as such a benefit did not exist in the regulations until 1 April 1998, when the 1997 Regulations came in to force.”.

6 The Secretary of State has considered all the representations and evidence submitted to him, and has taken into account the regulations which he considers apply in this case.

7 Regulation 31(1) of the 1997 regulations provides that where a member, aged 50 or over, leaves a local government employment before he is entitled to the immediate payment of retirement benefits, he may elect to receive payment of them immediately. Any election made by a member under the age of 60 years is ineffective without the consent of the employer (regulation 31(2)).  Regulation 31(4) provides that where the council give their consent, a member’s pension and grant must be reduced unless his combined age and total membership in whole years is at least 85 years.

8 The Secretary of State notes that you are hoping to retire early under the Local Government 85 Year Rule.  Under the provisions of regulation 31(1) of the 1997 regulations a member may elect to receive payment of their LGPS benefits where they have ceased employment.  There are no provisions in the 1997 regulations for a contributing member to elect to receive payment of their LGPS benefits before they cease local government employment.  However, it appears that your employer is prepared to consider requests prior to a contributing member ceasing employment.  Questions about whether the council will allow you to retire early are not matters in relation to the LGPS and cannot be considered on a pension appeal.  However, the Secretary of State considers that the crux of your dispute is whether “bought back” part-time pension from 1974 to 1986 counts at calendar length or actual whole-time length for the purposes of calculating total membership.

9
The Secretary of State has first had regard to the regulations which applied at the time you joined the LGPS.  From the information made available it appears you joined in September 1987.  At that time the 1986 regulations applied.  The Secretary of State notes that where a person who worked 15 or more hours per week but less than 30 hours, elected to join the LGPS before 1 April 1988 he is entitled to count as qualifying service any previous period of employment under a scheduled body after the material date.  However he could not count any period which was followed by one of 12 months or more during which he was not employed by a scheduled body (regulation D12).  Under the 1986 regulations qualifying service counted towards determining when a member became entitled to a benefit.  Qualifying service did not determine the level of benefits payable, this was calculated using reckonable service.  The 1986 regulations were replaced by the 1995 regulations and a similar provision was provided in Schedule B6.9, although reference is to total period of membership, rather than qualifying service.

10
On 1 April 1998 the 1997 regulations came into force and applied to members who were contributing to the LGPS on both 31 March 1998 and 1 April 1998.  The Secretary of State notes that it has not been disputed that the 1997 regulations apply to you.  For the purposes of deciding whether pension reduction applies (regulation 31(4)) regard has to be given to a member’s total membership.  A member’s total membership is the total of the periods he is allowed to count under the provisions of regulation 9.  Regulation 9(1)(d) provides that total membership includes any period a member is entitled to count under the Transitional Regulations.  The Secretary of State has therefore had regard to the Transitional Regulations.  He notes that regulation 6 states that an active member (that is a member who was a contributing member on both 31 March 1998 and 1 April 1998) may count the same length of membership as the total period he was entitled to count under the 1995 regulations, but regard must be had to the exceptions in regulations 8 to 13 and Schedule 2.   In the Secretary of State’s view, none of the exceptions applies since they concern themselves with periods to be used in relation to calculating benefit – what was taken as reckonable service under the 1986 regulations.  No changes were made and there are no exceptions to provisions relating to membership used to establish entitlement, taken as qualifying service under the 1986 regulations.

11
The Secretary of State notes that the Appointed Person found that none of the transitional or savings provisions in the various regulations provides for a measure of protection against being unable to count the part-time buy back at calendar length for the purposes of determining qualification under the ’85 year’ rule, as such a benefit did not exist in the regulations until 1 April 1998, when the 1997 regulations came into force.  It appears to the Secretary of State that the Appointed Person is referring to the fact that the provision for a member to elect to receive their LGPS benefits early was introduced by the 1997 regulations (regulation 31).

12 The Secretary of State concludes that you are entitled to count your local government service before 1 April 1986 at calendar length for the purposes of determining entitlement to benefits and that this period therefore counts towards total membership under regulation 31(4) of the 1997 regulations.   Although you are not entitled to count your ‘buy back’ at calendar length for the purpose of calculating the amount of pension due, your actual local government employment prior to 1 April 1986 does count at calendar length for the purpose of establishing qualification.  If this were not so, female part-timers would potentially by subject to discrimination, having to work longer than a man working full-time, to meet conditions such as those applicable under the 85 year rule.

